Gy.Szabó Béla Képtár és Könyvtár
Fejléc
Szank Gy.Szabó Béla Képtár és Könyvtár
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mennyi az idő?
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Linkek
 
nyitvatartás

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely

Szank, Béke u. 40/a.

e-mail:

szank.keptar@gmail.com

Nyitva tartás:

Hétfő: szünnap

Kedd: 9-17óráig

Szerda: 9-17 óráig

Csütörtök: 9-17 óráig

Pétnek: 9-17 óráig

Szombat:9-12 óráig

 
HÍREINK
Tartalom
 
Híreink

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

LEVELET HOZOTT A POSTA

  2017.12.15. 08:58

Advent idején fontos teendők között szerepelt a karácsonyi képeslapok megírása, feladása. Ez is szóba került december 14-én a " levelet hozott a posta című rendezvényünkön. Levetítésre került Szoboszlai Péter 100 éve történt sorozatából : Levelet hozott a Posta animációs film. Ezt követően Bicskeiné Csányi Mária a Kiskunfélegyházi I. Posta nyugalmazott vezetője tartott prezentációt  az önálló Magyar Posta 150 évéről .  Marikától megtudtuk, hogy  Szank Posta 2018-ban lesz 110 éves. A hallgatóság között helyet foglaló Mihalik Ferenc nyugdíjas kézbesítő  vállalta, hogy mindazokat az információkat összegyűjti a faluban az idősebb emberektől,mely segít feltárni 1908-tól működő posta életét. Majd a jelenlegi postavezető Rokolya Lászlóné közvetítésével dokumentáljuk a hallottakat az utókor számára. A prezentáció után  Mihalik Ferenc mesélt a kézbesítés "szépségeiről"a jelenlévők aktívan  bekapcsolódtak a beszélgetésbe.
 

KÜLÖNLEGES AJÁNDÉK

  2017.12.13. 15:07

Nagyon sokan döntenek úgy, hogy a karácsonyfa alá könyvet választanak szeretteiknek.  Még kedvesebb az ajándék, ha szanki ihletésű a kötet. 

Murádin Jenő-Szakál Aurél: A szanki homokvilág Gy. Szabó Béla művészetében,2010. 

Forczek Zoltán: Szank története, 2013.

Már kapható Pál Sándor Attila: Düvő c. verses kötete  a szanki könyvtárban, mely idén látott napvilágot.

 

A könyvek a könyvtárban nyitva tartási időben megvásárolhatók.

Kiemelt hírek Szentes A grafika virtuóz mesterének tárlata Szentesen

  2017.12.08. 15:00

 

 

Gy. Szabó Béla romániai magyar grafikus gyűjteményes kiállítását rendezték meg november 9-én a Tokácsli galériában. A  megjelenteket Varróné Szabó Ildikó, a Művelődési Központ igazgatónője köszöntötte, a tárlatot Endrédi Józsefné művelődésszervező ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Elmondta, hogy személyes ismeretség fűzte az alkotóhoz, melynek során megismerte képzőművészi életpályáját, munkásságát. Már nem első alkalommal találkozhat a szentesi tárlatlátogató Gy. Szabó képeivel, hiszen a ’70-es évek végén is kiállított a Kurca-parti városban. A mostani tárlat egy átfogó keresztmetszetet ad a grafikus életművéből, egyébként pedig válogatás a szanki Gy.Szabó Képtár anyagából. A Galéria kistermében tusrajzokat, a nagyteremben pasztelleket és fametszeteket elemezhet a látogató. Összesen 50 kép látható a falakon.

A megnyitón – fuvolán – közreműködött Takács Gabriella, a Lajtha László Alapfokú Művészeti iskola művész-tanára.

A kiállítás november 25-ig tekinthető meg, a Galéria nyitvatartási idejében.

LEVELET HOZOTT A POSTA

  2017.11.30. 15:13

Szanki költő kötetbemutatója volt a könyvtárban

Szabó-Mikor Éva  2017.11.15. 10:00

Pál Sándor Attila: Düvő c. verseskötetének könyvbemutatójára sok érdeklő érkezett a könyvtárba november 11-én délután.

AZ író-olvasó találkozó különlegessége, hogy a szerző-a költő -szanki származású. Pál Sándor  Attila (Sanyi)sokunk számára régi kedves ismerős.  

Sanyi első verseskötetében a Pontozóban, pontosan rá lehet ismerni szanki képekre, hangulatokra, utcákra, épületekre...  A falu, a táj, a néphagyományok és néptánc – a gyökereink, nem idegenek a Düvő kötetben szereplő versektől sem. A cím maga is egy népzenei szakkifejezés. Amikor a kontra , a brácsa és bőgő ritmikailag egybevág-, nevezik Düvőnek.

A kötet versei idézik a népdalok, balladák világát. Mondanivalója mégis mai, mégis modern, kortárs, mely a hagyományokhoz visszanyúl, de egyedi és eredeti módon.

Orcsik Roland segítségével ismerkedhettek meg az érdeklődők Pál Sándor Attila irodalmi múltjával és jelenével.  Ami bíztató, készül a következő kötet is.

A Gy.Szabó Béla Református Általános Iskola tanulói és a könyvtár kis meglepetéssel készült.   Pál Sándor verseiből olvastak fel a gyerekek ( Zsikla Ivett, Pimbor Petra, Palotás Ákos)

Sanyi itt Szankon hallotta először verseit szavalóktól. Nagy pillant volt!

Vendégségben Gy.Szabó Béla alkotásai

  2017.11.07. 16:31

Gy.Szabó Béla idén  két alkalommal aTiszántúlon mutatkozott be. Nyáron a Csongrádon rendezett kiállítást Patkós Zsolt polgármester nyitotta meg. 

Novemberben pedig  aTakácsli Galéria ad otthon Szentesen a szanki Gy.Szabó Béla alkotásoknak. Összesen 50 képet vittek kölcsönbe a szentesiek. A paletta igen gazdag. Szén, tus, pasztel és természetesen fametszeteket adtunk oda vendégségbe. A színvonalas kiállítást Endrédi Jánosné nyitja meg. Így  egyéni szinezetet is kap az ünnep, mivel Endrédi János menye Zsóka el fogja mesélni azokat az élményeket, melyeket Szankon 1939-től az Endrődiek emlékként őriznek Gy. Szabó Béláról, mikor náluk vendégeskedett.

Ezért külön örömmel vitték a szanki tusrajzokat is, hiszen ezek a képek bemutatják az akkori homokvilág hangulatát és természetesen utalnak a vengélátó református lelkészcsaládra is.

A képek utaznak, hogy minél többen ismerkedhessenek meg a világhíró grafikus alkotásaival, munkásságával és természtesen Szankkal. 

Pál Sándor Attila: Düvő kötetének bemutatója

  2017.10.31. 11:13

WEBER GYŰJTEMÉNY SZANKON

Szabó-Mikor Éva  2017.10.31. 11:08

A Gy. Szabó Béla Képtárban október 23-án 17 órakor nyitotta meg kapuit a 18. Gy.szabó Béla tárlat. "Weber gyűjtemény Szankon" címmel.

A kiállítást Patkós Zsolt polgármester nyitotta meg. Az érdeklődőknek elmondta, hogy ..."2016 márciusában érkezett levelében dr. Konrád Mária Weber, egy ismeretlen Gy. Szabó rajongó fordult levéllel a Képtárhoz. Ebben az e-mailben tájékoztatott arról, hogy több mint 200 tárgyi emlékük van Gy. Szabó Bélától, melyet szívesen bocsátanak a Képtár rendelkezésére.

Többszöri levélváltásból kiderült, hogy az interneten Szankot találták méltónak arra, hogy a tetemes gyűjteményüket ajándékba adják. dr. Konrád Mária Weber Münchenben élő ügyvéd, számunkra mégis a legfontosabb róla, hogy ő Gy.Szabó Béla keresztfia. A kiállításon, az egyetlen pasztellképen még csecsemőként ábrázolják, hiszen 1980-ban született. A keresztapa (Gy.Szabó Béla)pedig fontosnak tartotta megörökíteni a fiút. A Weber család többi tagjáról is készültek metszettek, de a falakon kiállított képek is mind- mind a család tulajdonát képezték ez idáig. Majd költözés miatt a család úgy döntött megkeresik a világban a legméltóbb helyet gyűjteményük számára. Szankot találták erre a legmegfelelőbbnek. Ez a megtiszteltetés kötelezettségekkel is együtt jár. A képtár 18 . tárlata ennek az örömtelei feladatának tesz eleget.   E  kiállítás tiszteletére, a  kiválasztott alkotások új kereteket kaptak.

Az ünnepi pillanatra sajnos nem tudott eljönni a keresztfiú, pedig nagyon szeretett volna velünk együtt örülni.   dr. Konrad Maria Weber levélben küldi jókívánságait és  bízik abban, hogy alkalmunk lesz még a személyes találkozóra.

A kiállításon 43 alkotást látható a falakon. A fametszetek a világ több táját idézik, de láthatóak portrék a Weber családról is.  Gy. Szabó Béla képeit a tájképek uralják.  Itt találkozhatunk a Napraforgóverővel, a Disznópásztorral, vagy éppen a körhintázók jókedvével.  Igen ritka kép a sündisznós fametszete.  A 18 . tárlat kerek egész, a világjáró művész kóstolót ad utazásainak nagy pillanatairól. Lehajol a zsombékok közé, hogy megpillanthassuk az apró pillangókat. Feltekinthetünk, a fák hegyébe, ahol fecskék köröznek. Erdély, Mexikó, Kolumbia és természetesen egy kis kiskunság, hiszen a Disznópásztor szanki ihletésű metszet.

Az üveges vitrinekben azokat az apró metszeteket láthatják, melyeket szintén ajándékba kaptunk.  Ezek a kis miniatúrák  mind mind  gyöngyszemek. Érdemes elidőzni, szemezgetni. A tárlókban olvashatók levelezéseink a családdal, valamint azok a tárgyi dokumentumok, fotók, melyeket ránk bíztak."

A tárlatot rendezte: Radvánszki Tibor

 

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2017 SZANK

Szabó-Mikor Éva  2017.10.11. 12:36

Október első hetében gyerekek, felnőttek látogattak a könyvtárba. Az Országos Könyvtári Napok rendezvényein játékos vetélkedők, beszélgetések, vetítések és terméseztes az olvasás népszerűsítése  volt a cél.

A Víz világnapján koccintottunk is egy -egy pohár szanki vízzel. A gyerekek  ismerik a környezetvédelem fontosságát és módszereit, ezen a héten játékos formában megismerkedtek a tiszta víz megőrzésének fontosságával is.

A nyugdíjasok nagyon jóízűt beszélgettek egészségről, betegségről a mozgás fontosságáról. Egy kis sétával már egy kis lépést tettek az egészségesebb öregkor felé.

A héten Szank helyi értékeivel is megismerkedhettek a látogatók. Annál is fontosabb, mivel decemberben területi Hungarikum vetélkedőre készül Szank. A vetélkedővel egyidőben rajzokkal is lehet pályázni értékes díjakra. Volt tehát feladat, 

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2017

  2017.10.04. 13:12

SZANKON IS  PROGRAMOKKAL VÁRUNK MINDEN KOROSZTÁLYT!!!!!!!!!!!!!!

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2017-ben megrendezésre kerül a hazai könyvtári rendszer legátfogóbb, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programsorozata, az Országos Könyvtári Napok. 

Az eseménysorozat idén a CSAK TISZTA FORRÁSBÓL összefoglaló címet kapta.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 

Szolgáltatásaink


A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók