Gy.Szabó Béla Képtár és Könyvtár
Fejléc
Szank Gy.Szabó Béla Képtár és Könyvtár
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mennyi az idő?
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Linkek
 
nyitvatartás

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely

Szank, Béke u. 40/a.

e-mail:

szank.keptar@gmail.com

Nyitva tartás:

Hétfő: szünnap

Kedd: 9-17óráig

Szerda: 9-17 óráig

Csütörtök: 9-17 óráig

Pétnek: 9-17 óráig

Szombat:9-12 óráig

 
HÍREINK
Tartalom
 
Híreink

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

KönyvtárMozi és Gy.Szabó Béla

Szabó-Mikor Éva  2018.06.27. 14:50

Kiskunhalasról busszal érkező alsós és felsős csoport reggel a könyvtárban kezdte a szanki ismerkedést. A KönyvtárMozi meséi közül választottunk, majd a foglalkoztató füzetben színeztek a gyerekek. Gy.Szabó Béla életével, munkásságával is megismerkedett a csoport. A szanki tusrajzok műalkotásátírásai nagyon jól sikerültek. A szanki kislány c. kép és a szanki tusrajzok mind- mind egyéni ötletekkel kiegészülve, XXI. századi kötösbe öltöztek.

A gyerekek élvezték a foglalkozást, majd meglátogatták a Büszkeség Pontot. Ebéd az Ízek Házában várta őket, egy kis konyakmeggy-kóstolóval, a napot a Tekepályán zárták a halasiak.

Véleményük a napról: Máskor is eljönnek Szankra.

 

 

KÁNYÁDI SÁNDOR, SZANK DÍSZPOLGÁRA ELHUNYT

  2018.06.21. 14:57

2018. JÚNIUS 20-án elhunyt Kányádi Sándor költő, Nagygalambfalva szülötte, Szank díszpolgára. 

 

Kányádi Sándor
Szelíd fohász

szelíd fohász az én fohászom
félig könyörgés félig hála
hogy nem juttattál s ezután se
juttass engemet szégyenfára

de eljut-e az én fohászom
eljuthat-e vajon tehozzád
útjaidat úton útfélen
szertartások barikádozzák

nem marad-e sziklára hullt
magokként vajon terméketlen
mit egy hosszú életen át
a jövendőnek elvetettem

tudom sokat eltékozoltam
abból mit rám bíztál sokat
de azért ne tagadd meg tőlem
holtomban se áldásodat

 

A kiskunhalasi Fazekas iskola tanulói jártak a könyvtárban

Szabó-Mikor Éva  2018.06.21. 14:54

A kirándulás délelőttjét a képtárban és a köynvtárban töltötték a halasi diákok. Könyvtármozi vetítés után izgalmas feladatok várták a gyerekeket. 

Gyermeknap a könyvtárban

  2018.06.21. 14:50

Az általános iskola gyermeknapi programjának egyik állomása a könyvtár volt. Stílusosan szólásokat, közmondásokat kellett a szókártyákból összerakni. Az izgalmas játékot a kicsik és a nagyok is élvezték.

Könyvtári óra

Szabó-Mikor Éva  2018.06.13. 16:28

A vakáció előtt  az alsósok  látogattak a könyvtárba. Már jól tudják mit, hol kell keresni és a szabályokat is jól ismerik.  A közös foglalkozás után, már a nyárra vitték  kölcsönbe a gyerekek a könyveket. Mindenki talált valami kincset. A nyári szünetben is várok mindenkit szeretettel.

 

GYERMEKNAPRA- BOGÁRMESE

Szabó-Mikor Éva  2018.06.05. 14:23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Németh Zsolt államtitkár a képtárban

Szabó-Mikor Éva  2018.05.24. 16:22

Németh Zsolt államtitkár és delegációja ma Szankon vendégeskedett. A falu nevezetességeit megtekintették majd ellátogattak a Gy.Szabó Béla képtárba. 

Az államtitkár úr a kiállított metszetek közül, többre nagyon ráörült, mert saját tulajdonában egész kis gyűjteménye van Gy.Szabó Béla alkotásaiból. A fametszeteken kívül megcsodálta a szanki pasztelleket és tusrajzokat, de nagyon érdekelte a képtár története is. Szank és Gy.Szabó Béla kapcsolatáról való beszélgetést követően, nagy örömet szerzett A Szanki HOmokvilág monográfia. 

A rövidre tervezett kiállítás-látogatás  így elhúzódott, hiszen Németh Zsoltban a művészeteket  és Gy.Szabó Bélát ismerő és tisztelő "rajongót" ismerhettünk meg.

A delegáció nagyon kellemesnek ítélte Szankot és a nap programjait.

LYRA a szanki ovisoknak

Szabó-Mikor Éva  2018.05.23. 14:31

Csorvási Kata és Csorvási Zoltán régi jóismerős Szankon. A könyvtárban is számtalanszor voltak vendégeink. Most, a legkisebbeknek hoztak dalokat, verseket. A szanki óvodások először kissé megszeppenve, majd egyre inkább és bátrabban élvezték a zenét, a játékot és a mozgást. 

A dalok és Csorvási Kata versei,  a gyermekeknél nagy sikert arattak. A délelőtti műsor színvonalas kikapcsolódást és szórakozást nyújtott a kicsiknek, de az óvó néniknek is.

 

Magyar Film Napja

Szabó-Mikor Éva  2018.05.02. 15:09

A magyar film napját 2018-tól ünneplik meg április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.

Ebből az alkalomból filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák, valamint más kulturális és oktatási intézmények csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A szanki könyvtárban Kecskeméten készült rajzfilmekkel ünnepeltünk. A Magyar Népmesesorozat gyöngyszemeiből válogattunk, de nagy tetszés aratott a szintén kecskeméti stúdióban készült Cigány népmesék sorozat. Külön örömet jelentett, hogy foglalkoztató füzetekkel együtt  nem csak megnézni lehet a filmet, hanem játékos feladatok várnak a foglalkozáson résztvevőkre.

Gazdagodott a Gy.Szabó Béla Képtár

  2018.04.10. 14:21
Szank Képviselőtestület "Szank Községért” emlékérmet adományozott 2018 március 14-én a községi ünnepségen Ferenczy Miklós részére.
  Ferenczy Miklós Nyárádszentbenedeken született 1950-ben. Tíz éves korában került kolozsvári nevelőszüleihez, Ferenczy Júliához, majd Gy. Szabó Bélához. 
  1969-ben érettségizett, és a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet hallgatója lett. Püspöke Marosvásárhelyre akarta segédlelkésznek kinevezni, ő inkább mégis Pusztakamarást választotta. 
  Nyolc és fél év mezőségi szolgálat után 1982-ben került Kolozsvárra a Patai utcai református gyülekezetbe. A Szekuritáté szorosan figyelemmel követte tevékenységét, amiről vastag szekus dosszié árulkodik. 
  1990 után Gy. Szabó Béla hagyatékára alapozva létrehozta a Gy. Szabó Béla Galériát Kolozsváron. Az elmúlt 25 évben mintegy 250 erdélyi képzőművészeti kiállítás megszervezésnél bábáskodott.
  Ferenczy Miklós lelkipásztornak köszönhetjük, hogy Erdély egyik legjelentősebb művészének, Gy. Szabó Bélának hagyatéka gondozott és a nagyközönség számára is sokszor és sok helyen bemutatkozhatott. Ferenczy Miklós e nemes feladatot, hivatásként éli meg és vallja,” Gy. Szabó Béla ránk testált hagyatékát úgy tekintjük a sajátunkénak, hogy közben azt minél többeknek meg kívánjuk mutatni.”
  Ennek szellemében a szanki képtár számára a Ferenczy család többször adományozott alkotásokat. Legutóbb 2001-ben, iskolánk névadó ünnepségére érkezett ajándékkal. Ekkor bővült a gyűjteményünk Gy. Szabó Béla önarcképével, mely az egyedüli olajfestménye a szanki hagyatéknak.

Szintén "Szank Községért" kitüntetésben részesült:

 Dr. Konrad Maria Weber 
  Dr. Konrad Maria Weber jogász 1980. június 21-én született. Gy. Szabó Bélával a kapcsolat édesanyja és édesapja révén született. 1973. augusztusában orvosi kongresszust szervezett az egyetem, ahol a szülei dolgoztak. Dr. Volker Weber, az édesapa, és Dr. Christa Weber az édesanya, Erdélyben szerettek volna a helyi kulturális élet szereplőivel is találkozni. Ekkor Kolozsváron, mint tehetséges kapcsolattartót, Gy. Szabó Béla művészt javasolták számukra.
  A szülők taxival mentek Gy. Szabó Béla lakásához és becsengettek. Egy nagyon szimpatikus, barátságos úr nyitott ajtót. Gy. Szabó Béla az órájára nézett, majd 15 percet adott a találkára. Végezetül a beszélgetés közel 3 órán át tartott.
  Gy. Szabó Béla sok munkáját megmutatta, fametszeteket, pasztelleket, olajfestményeket. Ekkor indult a barátság, mely levelezésekből és látogatásokból állt. Gy. Szabó Béla folyamatosan küldte képeit, terveit, elképzeléseit a szülőknek. 1980-ban Hannoverben Cristina Weber kiállítást szervezett Gy. Szabó Bélának. Ekkor hosszabb ideig vendégeskedett a Weber családnál. Ebben az időben született meg Konrad Maria Weber. Mivel a barátság igen közeli volt, felkérték Gy. Szabó Bélát a keresztszülőségre, mely kölcsönösen nagy örömmel töltött el mindenkit és mélyítette a barátságukat.
  A szülők 1981-ben Kolozsvárra látogattak Gy. Szabó Bélához, ekkor az 1 éves Konradot is magukkal vitték. Gy. Szabó Béla nagyon büszke a keresztfiára. A találkozó után a levelezés tovább folytatódott, de sajnos Gy. Szabó Béla betegsége és halála megszakította ezt a már-már családi kapcsolatot.
  Weber család nagy szeretettel emlékezik a mesterre. Bár Konrad nem látta őt, csak 1 évesen, a képei között nőtt fel, így mégis élete részének tekinti. Ezért nagy öröm számára, hogy a képek, melyet Szanknak adományozott, jó helyre kerültek, és így láthatóvá vált a széles közönség számára.

 

 

 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 

Szolgáltatásaink


Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!