Gy.Szabó Béla Képtár és Könyvtár
Fejléc
Szank Gy.Szabó Béla Képtár és Könyvtár
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mennyi az idő?
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Linkek
 
nyitvatartás

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely

Szank, Béke u. 40/a.

e-mail:

szank.keptar@gmail.com

Nyitva tartás:

Hétfő: szünnap

Kedd: 9-17óráig

Szerda: 9-17 óráig

Csütörtök: 9-17 óráig

Pétnek: 9-17 óráig

Szombat:9-12 óráig

 
HÍREINK
Tartalom
 
Híreink

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Gazdagodott a Gy.Szabó Béla Képtár

  2018.04.10. 14:21
Szank Képviselőtestület "Szank Községért” emlékérmet adományozott 2018 március 14-én a községi ünnepségen Ferenczy Miklós részére.
  Ferenczy Miklós Nyárádszentbenedeken született 1950-ben. Tíz éves korában került kolozsvári nevelőszüleihez, Ferenczy Júliához, majd Gy. Szabó Bélához. 
  1969-ben érettségizett, és a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet hallgatója lett. Püspöke Marosvásárhelyre akarta segédlelkésznek kinevezni, ő inkább mégis Pusztakamarást választotta. 
  Nyolc és fél év mezőségi szolgálat után 1982-ben került Kolozsvárra a Patai utcai református gyülekezetbe. A Szekuritáté szorosan figyelemmel követte tevékenységét, amiről vastag szekus dosszié árulkodik. 
  1990 után Gy. Szabó Béla hagyatékára alapozva létrehozta a Gy. Szabó Béla Galériát Kolozsváron. Az elmúlt 25 évben mintegy 250 erdélyi képzőművészeti kiállítás megszervezésnél bábáskodott.
  Ferenczy Miklós lelkipásztornak köszönhetjük, hogy Erdély egyik legjelentősebb művészének, Gy. Szabó Bélának hagyatéka gondozott és a nagyközönség számára is sokszor és sok helyen bemutatkozhatott. Ferenczy Miklós e nemes feladatot, hivatásként éli meg és vallja,” Gy. Szabó Béla ránk testált hagyatékát úgy tekintjük a sajátunkénak, hogy közben azt minél többeknek meg kívánjuk mutatni.”
  Ennek szellemében a szanki képtár számára a Ferenczy család többször adományozott alkotásokat. Legutóbb 2001-ben, iskolánk névadó ünnepségére érkezett ajándékkal. Ekkor bővült a gyűjteményünk Gy. Szabó Béla önarcképével, mely az egyedüli olajfestménye a szanki hagyatéknak.

Szintén "Szank Községért" kitüntetésben részesült:

 Dr. Konrad Maria Weber 
  Dr. Konrad Maria Weber jogász 1980. június 21-én született. Gy. Szabó Bélával a kapcsolat édesanyja és édesapja révén született. 1973. augusztusában orvosi kongresszust szervezett az egyetem, ahol a szülei dolgoztak. Dr. Volker Weber, az édesapa, és Dr. Christa Weber az édesanya, Erdélyben szerettek volna a helyi kulturális élet szereplőivel is találkozni. Ekkor Kolozsváron, mint tehetséges kapcsolattartót, Gy. Szabó Béla művészt javasolták számukra.
  A szülők taxival mentek Gy. Szabó Béla lakásához és becsengettek. Egy nagyon szimpatikus, barátságos úr nyitott ajtót. Gy. Szabó Béla az órájára nézett, majd 15 percet adott a találkára. Végezetül a beszélgetés közel 3 órán át tartott.
  Gy. Szabó Béla sok munkáját megmutatta, fametszeteket, pasztelleket, olajfestményeket. Ekkor indult a barátság, mely levelezésekből és látogatásokból állt. Gy. Szabó Béla folyamatosan küldte képeit, terveit, elképzeléseit a szülőknek. 1980-ban Hannoverben Cristina Weber kiállítást szervezett Gy. Szabó Bélának. Ekkor hosszabb ideig vendégeskedett a Weber családnál. Ebben az időben született meg Konrad Maria Weber. Mivel a barátság igen közeli volt, felkérték Gy. Szabó Bélát a keresztszülőségre, mely kölcsönösen nagy örömmel töltött el mindenkit és mélyítette a barátságukat.
  A szülők 1981-ben Kolozsvárra látogattak Gy. Szabó Bélához, ekkor az 1 éves Konradot is magukkal vitték. Gy. Szabó Béla nagyon büszke a keresztfiára. A találkozó után a levelezés tovább folytatódott, de sajnos Gy. Szabó Béla betegsége és halála megszakította ezt a már-már családi kapcsolatot.
  Weber család nagy szeretettel emlékezik a mesterre. Bár Konrad nem látta őt, csak 1 évesen, a képei között nőtt fel, így mégis élete részének tekinti. Ezért nagy öröm számára, hogy a képek, melyet Szanknak adományozott, jó helyre kerültek, és így láthatóvá vált a széles közönség számára.

 

 

 

V. Kányádi Sándor versmondó verseny Szank

  2018.04.10. 14:14

https://www.youtube.com/watch?v=yXCG5iF2r2Q&feature=youtu.be

Könyvtárosi munkáról forgattak a diákok filmet

  2018.04.10. 14:07

//youtu.be/N3sSoTtylPY

Egészségről-betegségről

  2018.04.10. 14:04

Március 23-án délután a nyugdíjasok filmvetítéssel egybekötött előadáson vettek részt az InternetFiesta rendezvénysorozat keretében. Kellemes beszélgetés közepette a víz, a vitaminok, a gyógyvizek hatásairól hallhattak és láthattak értékes bemutatót.

Fiesta 2018

  2018.04.10. 13:32

A gyerekek és a felnőttek is találtak koruknak és érdeklődésüknek megfelelő programot . A gyerekek verssel- mesével játékkal töltötték a március 22. délutánt.

A másodikosok- OKOSAK

  2018.01.26. 15:50

A Gy.Szabó Béla Református Általános Iskola másodikos osztályosai a  Kultúra Napjára is emlékeztek a könyvtári foglalkozáson. 

Rendszeresen könyvbemutatókat tartanak egymásnak a könyvtári olvasmányaikról, melynek segítségével  jó ötleteket adnak a társaknak, majd jó beszélgetni valót. A könyvtárhasználat számukra már rutinosan megy, és a gyerekek  rendszeresen olvasnak.

Jelenleg a legnépszerűbb Lackfi János verseskötetei. 

MESEMONDÓK A KÖNYVTÁRBAN

Szabó-Mikor Éva  2018.01.26. 15:38

Mesemondók a könyvtárban

195 évvel ezelőtt január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. 1989 óta erre az eseményre emlékezünk a Magyar Kultúra Napján.

Ehhez kapcsolódó rendezvény volt január 25-én a könyvtárban megrendezésre kerülő mese-mondó verseny, melynek célja, hogy a gyerekek ne csak hallgassák a meséket, hanem maguk is minél többen mondjanak mesét, mutassák meg tehetségüket és osszák meg e csodás kincset másokkal is.  Az alsó tagozatosok közül 19 tanuló mondott verset. Külön öröm volt, hogy az első osztályosok közül is sokan vállalkoztak és sikeresen szerepeltek.  A zsűri nagyon nehezen tudott dönteni (Varga Ferencné, Valkainé Farkas Tünde,Szabó- Mikor Éva) mert  a segítő szülők és pedagógusok irányításával nagyon jól felkészült, tehetséges mesélőket hallgathattak az érdeklődők. Végül az alábbi eredmények születtek.

Eredmény:

Alsó tagozat: I.Füstös Szonja 2. osztály, II.Rokolya Anna 1.osztály, III. Bangó Norbert 1.osztály- Fekete Zsolt 2.osztály

Felső tagozat: I. Kószó Zsolt 5.osztály

LEVELET HOZOTT A POSTA

  2017.12.15. 08:58

Advent idején fontos teendők között szerepelt a karácsonyi képeslapok megírása, feladása. Ez is szóba került december 14-én a " levelet hozott a posta című rendezvényünkön. Levetítésre került Szoboszlai Péter 100 éve történt sorozatából : Levelet hozott a Posta animációs film. Ezt követően Bicskeiné Csányi Mária a Kiskunfélegyházi I. Posta nyugalmazott vezetője tartott prezentációt  az önálló Magyar Posta 150 évéről .  Marikától megtudtuk, hogy  Szank Posta 2018-ban lesz 110 éves. A hallgatóság között helyet foglaló Mihalik Ferenc nyugdíjas kézbesítő  vállalta, hogy mindazokat az információkat összegyűjti a faluban az idősebb emberektől,mely segít feltárni 1908-tól működő posta életét. Majd a jelenlegi postavezető Rokolya Lászlóné közvetítésével dokumentáljuk a hallottakat az utókor számára. A prezentáció után  Mihalik Ferenc mesélt a kézbesítés "szépségeiről"a jelenlévők aktívan  bekapcsolódtak a beszélgetésbe.
 

KÜLÖNLEGES AJÁNDÉK

  2017.12.13. 15:07

Nagyon sokan döntenek úgy, hogy a karácsonyfa alá könyvet választanak szeretteiknek.  Még kedvesebb az ajándék, ha szanki ihletésű a kötet. 

Murádin Jenő-Szakál Aurél: A szanki homokvilág Gy. Szabó Béla művészetében,2010. 

Forczek Zoltán: Szank története, 2013.

Már kapható Pál Sándor Attila: Düvő c. verses kötete  a szanki könyvtárban, mely idén látott napvilágot.

 

A könyvek a könyvtárban nyitva tartási időben megvásárolhatók.

Kiemelt hírek Szentes A grafika virtuóz mesterének tárlata Szentesen

  2017.12.08. 15:00

 

 

Gy. Szabó Béla romániai magyar grafikus gyűjteményes kiállítását rendezték meg november 9-én a Tokácsli galériában. A  megjelenteket Varróné Szabó Ildikó, a Művelődési Központ igazgatónője köszöntötte, a tárlatot Endrédi Józsefné művelődésszervező ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Elmondta, hogy személyes ismeretség fűzte az alkotóhoz, melynek során megismerte képzőművészi életpályáját, munkásságát. Már nem első alkalommal találkozhat a szentesi tárlatlátogató Gy. Szabó képeivel, hiszen a ’70-es évek végén is kiállított a Kurca-parti városban. A mostani tárlat egy átfogó keresztmetszetet ad a grafikus életművéből, egyébként pedig válogatás a szanki Gy.Szabó Képtár anyagából. A Galéria kistermében tusrajzokat, a nagyteremben pasztelleket és fametszeteket elemezhet a látogató. Összesen 50 kép látható a falakon.

A megnyitón – fuvolán – közreműködött Takács Gabriella, a Lajtha László Alapfokú Művészeti iskola művész-tanára.

A kiállítás november 25-ig tekinthető meg, a Galéria nyitvatartási idejében.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 

Szolgáltatásaink


Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt